marți, 19 septembrie 2017

21 Septembrie – Ziua Mondiala a Alzheimerului





Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demență (din latină: demens). Boala și modificările organice din creier care o însoțesc au fost descrise pentru prima dată de Alois Alzheimer, psihiatru și neuropatolog german. Denumirea de „boală Alzheimer” a fost utilizată pentru prima dată de psihiatrul german Emil Kraepelin în manualul său de psihiatrie ("Lehrbuch der Psychiatrie", 1911). Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă și a devenit tot mai frecventă o dată cu creșterea longevității.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență la persoanele în vârstă și reprezintă jumătate din totalitatea cazurilor de demență. Pentru țările europene se estimează că la persoanele în vârstă de 65 de ani frecvența bolii Alzheimer este de ca. 2-3 %, la vârsta de 70 de ani 3%, la 75 de ani 6%, iar peste 85 de ani 25-40%. Într-un studiu recent denumit "PAQUID" efectuat în Franța, s-a constatat că 17,8% din persoanele trecute de 75 de ani sunt atinse de boala Alzheimer sau de o formă înrudită de demență. In România sunt aproximativ 250.000 de bolnavi de Alzheimer.
În cazul unui debut precoce, înainte de vârsta de 65 de ani - ca în cazul princeps al lui Alzheimer - se folosește termenul de "demență presenilă", cazurile apărute tardiv, la persoane în vârstă de peste 70 de ani, corespund noțiunii mai vechi de "demență senilă".

Ziua mondială a inimii



La inițiativa Federației Mondiale a Inimii (WHF) încă din anul 2000 se organizează la nivel mondial, Ziua inimii noastre, în acest an având loc pe data de 30 septembrie ( Sambata ).

Feredația Mondială a Inimii (World Heart Federation) a fost inființată în anul 1998 de membrii Societății Cardiace Internaționale (International Society of Cardiology), societate care a fost înființată în 1946. În conformitate cu declarația de misiune adoptată în 2001 aceștia ajuta oamenii să obțină o viață mai bună și mai lungă, protejează oamenii prin prevenirea și tratarea bolilor de inimă și accident vascular cerebral, în special țările sărace și cu venituri medii. Asociația lucrează în strânsă colaborare cu WHF. Cea mai cunoscută inițiativă a lor este ZIUA INIMII, care este organizată în fiecare an în ultima săptămână din septembrie.
Asociația Mondială a Inimii s-a angajat să ajute toată lumea să ajungă la o viață mai lungă și mai bună prin prevenirea și controlul bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

Acesta cuprinde mai mult de 100 de țări cu 189 asociații și alte grupuri de asociații medicale.